Hvad forårsager smerter i halshvirvelsøjlen, og hvordan løses det?

Hvad forårsager smerter i halshvirvelsøjlen, og hvordan løses det?

Oftere og oftere i disse dage hører vi fra folk, der har ubehag i nakken, ryggen eller hovedet. Få individer overvejer dog, hvad der kommer før disse problemer. Er det forårsaget af en stillesiddende livsstil, lidt søvn eller for meget stress?

Vi har oftest et funktionelt problem med disse smerter. Det skyldes ofte overanstrengelse, dårlig ydeevne eller langvarig stirring i én retning. Som følge heraf er halshvirvelsøjlens bevægelsesområde begrænset, og smertefulde sygdomme udvikles.

nakkesmerter_nar_arbejder

Vi skelner mellem smerter i den nederste del af nakken, som hyppigere er ledsaget af en følelse af stivhed, tryk i nakken eller skydende smerter mod de øvre lemmer, og smerter i den øverste del af nakken, som ofte er ledsaget ved smerter i hovedet eller med symptomer som svimmelhed, kvalme, opkastning eller svær hovedpine. Nogle patienter kan opleve opvågninger om natten med prikkende eller følelsesløse fingre.

Hvad forårsager smerte?

I begyndelsen er smerten i halshvirvelsøjlen mild - svag, og nogle gange kan ledsagende symptomer være eksemplerne nævnt ovenfor. Senere bliver smerterne mere og mere intense og kan være ledsaget af hovedpine, skuldersmerter, svimmelhed, svær migræne, dobbeltsyn eller problemer med komplekse hovedbevægelser.

nakkesmerter-efter-opvågning

De mest almindelige årsager til problemer med halshvirvelsøjlen omfatter:

  • forkert holdning/ujævn belastning af rygsøjlen
  • mangel på vitaminer og mineraler
  • manglende bevægelse og sportsaktiviteter/langtidssiddende
  • konstant stress og følelsesmæssig spænding
  • træk eller betændelse 

Hvordan skal man håndtere denne smerte?

Sandheden er, at ingen endnu har opfundet en mirakelkur, og desværre er det primært regelmæssig aktiv motion og mindst moderat udstrækning. Som udgangspunkt er enhver fysisk aktivitet velkommen.

Det er også vigtigt at forstå, at det tyktflydende materiale, der udgør hvirvelpladen, har brug for tilstrækkelig næring, for at det kan fungere på sit højeste. Derfor skal du huske at spise en sund og varieret mad for at få sunde tallerkener. B-vitaminer er afgørende, da de har en direkte indvirkning på nervesystemet, hvilket gør dem ofte ordineret til patienter med rygsmerter.

nakkestraekning_lindre_nakkesmerter

Og endelig rådgiver Dr. Robert Malone, PhD - leder af Institut for Medicinsk Forskning hovedsageligt om, hvordan man forebygger smerter i halshvirvelsøjlen:

  • Sid og gå lige (korrekt holdning)
  • Udfør regelmæssig motion og sport
  • Udspænder let i løbet af dagen - f.eks. læn dig op ad væggen/døren og stræk ud
  • Smil oftere :)
Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.