Skulder smerter - Årsager, symptomer og behandling

Skulder smerter - Årsager, symptomer og behandling

I den følgende blog kan du læse om:

 • Hvordan er skulderen opbygget?
 • De vigtigste årsager til skuldersmerter
 • Behandling af skuldersmerter
 • De mest velkendte øvelser til lindring af skulder smerter
 • Effektiv hjælp med terapeutiske hjælpemidlerHvordan er skulderen opbygget?

Skulderen, en af ​​kroppens mest komplekse og mobile led, består af en ekstremt kompleks struktur. Den er dannet af tre hoved knogler: skulderbladet, overarmsbenet og kravebenet. Disse elementer arbejder sammen og muliggør et bredt bevægelsesområde og fleksibilitet i skulderen.


Illustration af en menneskelig ryg


Mobiliteten i skulderen tilvejebringes ikke kun af knoglerne, men også af de omgivende bløde væv, herunder sener, ledbånd og muskler. Blandt disse muskler spiller musklerne i rotatormanchetten en afgørende rolle i at opretholde stabiliteten og bevægelsen i skulderen. Disse muskler stabiliserer ikke kun skulderleddet, men hjælper også med at løfte og rotere armen. Led Bånd, der forbinder knoglerne med hinanden, styrker yderligere leddet, mens sener forbinder musklerne med knoglerne og muliggør udførelsen af bevægelser.

Dette komplekse og fint afstemte system giver os mulighed for at udføre et bredt spektrum af præcise bevægelser med vores skuldre. Dog gør denne kompleksitet også sårbar over for skader og sygdomme.

 

Hovedårsager til smerter i skulderen

Som nævnt tidligere kan der på grund af skulderens komplekse struktur opstå forskellige problemer. De mest almindelige typer skader inkluderer:

 • Skade på rotatormanchetten
 • Impingement-syndrom
 • Leddegigt
 • Frossen skulder
 • Bursitis

Skade på rotatormanchetten:

Rotatormanchetten består af muskler og sener, der hjælper med at stabilisere og bevæge skulderen. Skader på disse strukturer, der ofte opstår under tung løftning eller gentagne bevægelser, kan forårsage smerter, svaghed og begrænset mobilitet. Skader på rotatormanchetten, herunder tårer eller betændelse (tendinitis), er særligt almindelige blandt ældre personer og atleter.

dal_med_en_anden_udsigt_med_kulombe-tekstur

Impingement-syndrom:

Dette opstår, når vævene i skulderleddet, især senerne i rotatormanchetten, bliver klemt mellem skulderbladet og overarmen. Denne smerte opstår ofte, når man løfter armen over hovedet, og det kan forårsage inflammation og seneruptur.

Artrose (led slitage):

Artrose er almindelig blandt ældre mennesker og skyldes slid og nedbrydning af skulderleddet. Dette kan gradvist forårsage forværret smerte, stivhed og begrænset mobilitet, da brusken, der dækker knogleenderne, slides ned og bliver tyndere.

 

Billede af knæartrose

Frossen skulder:

Denne tilstand karakteriseres ved fortykkelse og stivhed af kapslen omkring skulderen, hvilket væsentligt begrænser bevægelsen og forårsager intens smerte. Årsagen til frossen skulder er ikke helt klar, men det er ofte forbundet med inaktivitet, såsom manglende bevægelse efter en skade eller operation.

 

Bursitis (bursa-inflammation):

Bursae er små, væskefyldte sække i skulderleddet, der reducerer friktion mellem muskler, sener og knogler. Bursitis opstår, når disse bursae bliver betændte, normalt på grund af overdreven eller forkert stress. Bursitis kan forårsage alvorlig smerte, hævelse og begrænset mobilitet i skulderen.

 

Behandling af skuldersmerter

Behandlingen af skuldersmerter er en kompleks og udfordrende opgave, men her er nogle mulige løsninger, der kan hjælpe med at håndtere smerten. Dette er de mest almindelige behandlingsmetoder for skuldersmerter:

 • Ro og ændring af aktivitet
 • Fysioterapi
 • Antiinflammatoriske lægemidler
 • Varme- og kuldebehandling
 • KortikosteroidinjektionerRo og ændring af aktivitet:

Det første skridt i behandlingen af skuldersmerter er ofte at reducere eller undgå aktiviteter, der forårsager smerte. Det er vigtigt at give den skadede skulder hvile, især fra bevægelser, der forårsager smerte eller ubehag. Samtidig kan overgangen til lav intensitet eller mere skånsomme øvelser også hjælpe i helingsprocessen. For eksempel, hvis skuldersmerten opstod på grund af gentagne løft, er det tilrådeligt at undgå disse bevægelser og i stedet deltage i andre typer øvelser.

en_ferfit_i_en_afslappet_stilling_skal_være_afslappet_og_ligge_eller_ligge_behageligt.

 

Fysioterapi

Fysioterapi spiller en afgørende rolle i behandlingen af skuldersmerter, især med hensyn til langsigtet bedring og genoprettelse af bevægelsesområdet. En kvalificeret fysioterapeut kan designe personlige øvelser med henblik på at styrke musklerne, forbedre mobiliteten og mindske smerte. Manuel terapi, ultralyd, elektroterapi og andre teknikker anvendes ofte til at mindske inflammation og smerte.

En illustration af en fysioterapeut, der hjælper en patient

Anti-inflammatoriske medikamenter

Ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID'er), såsom ibuprofen eller naproxen, kan hjælpe med at reducere smerte og inflammation. Disse medicin kan være særligt effektive under den akutte fase af skuldersmerter. Det er dog vigtigt at tage dem efter lægens råd, da deres langvarige brug kan have bivirkninger.

Varme- og kuldebehandling

Vekslende varme- og kulde behandling kan også være effektiv i behandlingen af skuldersmerter. Kuldebehandling (såsom isposer) kan hjælpe med at reducere hævelse og smerte, især kort tid efter en skade. Varmeterapi (såsom en varmepude eller termoflaske) kan forbedre blodcirkulationen og lindre muskelstivhed, især ved kroniske smerter.

Derudover kan brugen af vores FlexOil™ massageolie også hjælpe med at reducere smerte; disse produkter har kølende eller opvarmende effekter, afhængigt af hvad man ønsker.

 

Kortikosteroidinjektioner

I visse tilfælde, især når konservative behandlinger ikke giver resultater, kan en læge anbefale kortikosteroid injektioner. Disse injektioner gives direkte ind i det smertefulde område og kan hurtigt reducere inflammation og smerte. Selvom disse injektioner kan være effektive, kan overdreven brug medføre bivirkninger, så de bør kun anvendes under lægeligt tilsyn.

 

Mest kendte øvelser til lindring af skulder smerter

 • Pendulumeøvelse
 • Skulderrotation
 • Tværoverstrækning


Pendulumeøvelse

Denne øvelse er fremragende til at forbedre mobiliteten i skulderleddet, især efter en skade. Stå oprejst, bøj let i knæene og læn dig fremad fra taljen, mens du lader armen på den skadede skulder hænge løst. Bevæg forsigtigt din arm frem og tilbage, derefter i cirkulære bevægelser, som en pendul. Med denne øvelse kan du opnå en mild strækning af skulderen uden at påføre betydeligt stress på den. Denne øvelse kan hjælpe med at reducere skulder stivhed og gradvist øge bevægelsesområdet.

 

Skulderrotation

Denne øvelse hjælper med at afslappe skuldermusklerne og forbedre mobiliteten i skulderleddet. Sid eller stå med en opret holdning. Løft skuldrene og roter dem derefter fremad, nedad, bagud og opad igen med cirkulære bevægelser. Øv denne bevægelse i begge retninger, start langsomt og øg gradvist tempoet.


illustration af mand, der strækker skulderen ud

Cross-Body Stretch

Denne øvelse hjælper med at strække skulder- og øvre ryg området. Stå eller sid med en lige ryg og løft den ene arm. Bøj armen på tværs af brystet, tag fat i underarmen med den anden hånd og træk den forsigtigt hen over kroppen. Hold denne position i nogle sekunder, gentag derefter på den anden side. Denne øvelse hjælper med at afslappe skuldermusklerne og reducere spændingen i skulderen.

 

Effektiv hjælp med terapeutiske hjælpemidler

Corpus™ Holdnings Korrektoren er en enhed, der kan medvirke til at lindre rygsmerter og forbedre ryggens sundhed.

Corpus™ Holdnings Korrektor

Corpus™ Holdnings Korrektor er en enhed, der hjælper med at opretholde korrekt holdning, især i det øvre ryg- og skulder område. Forkert holdning, såsom at sidde krum eller trække skuldrene fremad, kan bidrage til ryg- og skulder smerter samt langvarige rygproblemer.Denne produkt støtter ryggen blidt, men fast, hvilket opfordrer brugeren til at holde skuldrene trukket tilbage og rygsøjlen lige. Dette kan hjælpe med at reducere spændinger i rygmusklerne og forbedre holdningen, hvilket på lang sigt kan mindske skuldersmerter og forhindre, at de kommer igen.

Det er dog vigtigt at bemærke, at før du bruger nye øvelser eller sundhedsudstyr, er det tilrådeligt at kontakte en sundhedsprofessionel eller læge, især hvis der allerede er eksisterende sundhedsproblemer eller skader.

 

Resumé

Skulder- og rygsmerter er almindelige problemer i vores daglige liv, der væsentligt kan påvirke vores mobilitet og livskvalitet. I denne blog har vi undersøgt de mest almindelige årsager til skuldersmerter, forskellige behandlingsmuligheder og effektive øvelser til smertelindring. Vi håber, vi har kunnet hjælpe dig med dine problemer og at du har fået noget ud af denne blog.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.