Hvad_er_symptomerne_og_behandlingen_af_en_diskusprolaps

Hvad er symptomerne og behandlingen af en diskusprolaps?

I DENNE ARTIKEL VIL DU LÆRE LIDT OM:

 1.     Hvad er en diskusprolaps?
 2.     Hvad er de præcise årsager til en diskusprolaps?
 3.     Hvad er de generelle symptomer på en diskusprolaps?
 4.     Hvad er de aktuelle behandlingsmuligheder for en diskusprolaps?
 5.     Hvad er den bedste forebyggelse mod en diskusprolaps?

 

En diskusprolaps, en bøjet, fremspringende eller sprængt disk - alle disse ord beskriver den samme sundhedstilstand. Som et resultat af langvarig dårlig kropsholdning eller skade kan strukturen af disken forværres, når dens bløde indre begynder at trænge ud af den beskyttende overflade.

 Resultatet er ekstra pres på den nærliggende nerve, hvilket forårsager ubehagelig smerte og i værste tilfælde følelsesløshed eller prikken i benene.

1. Hvad er en diskusprolaps?

Deformation eller overdreven forskydning af den mellemvertebrale disk til en position, hvor den forårsager det førnævnte pres på nerverne eller rygmarven, kan resultere i en diskusprolaps.

Disse mellemvertebrale diske har til opgave at absorbere stød, forbinde hvirvlerne og jævne fordelingen af trykket i kroppen. Har du en dårlig kropsholdning eller en skade kan det påvirke den skrøbelige balance der findes i rygsøjlen.

diskusprolaps-beskadiget disk

Disken kan begynde at deformeres, i øjeblikket den belastes ujævnt, hvilket resulterer i at den bløde kerne af disken (nucleus pulposus) presses mod rygmarven eller ud af den mellemvertebrale plads og efterfølgende tryk på nerveenderne/rygmarven (mellemvertebral diskusfremspring) når ubehagelige problemer opstår.

En sådan tilstand karakteriseres som en diskusprolaps - en fremspringning af den mellemvertebrale disk.

2. Hvad forårsager en diskusprolaps præcist?

Som nævnt ovenfor, kan en længerevarende dårlig kropsholdning eller endda en enkelt overbelastning eller skade skade den mellemvertebrale disk. Imidlertid degenererer disken selv også naturligt med alderen, når den mister sin tæthed, volumen og elasticitet. Efterfølgende bliver den mere skrøbelig og mere modtagelig for skader.

korrekt-kropsholdning

Faktorer, der påvirker dannelse af brok mest, er overvægt, stillesiddende livsstil, alderdom eller en dårlig kropsholdning, især når tunge genstande løftes. Det er interessant, at rygning også kan bidrage til dannelse af en brok, fordi det forhindrer tilstrækkelig iltning af kroppen og forstyrrer de vaskulære strukturer omkring diskene.

3. Hvad er de generelle symptomer på en diskusprolaps?

I menneskets rygsøjle udgør diske cirka 20% af den samlede ryghøjde, og vi har op til 23 af dem.

En diskusprolaps kan ledsages af en række symptomer, og hvor udbredte de er, afhænger af placeringen og alvorligheden af ​​skaderne på den mellemvertebrale disk.

I nogle tilfælde med en brok, kan personen helt undgå at føle nogen former for smerte eller ubehag. Det forekommer primært hvis disken ikke direkte lægger pres på de nærliggende nerver. Men det er ikke nødvendigvis en god ting, da behandlingen ofte forsømmes i dette tilfælde, og de givne problem kan let forværres. Generelt ledsages en brok først af smerter i lænderyggen, og med tiden, på grund af manglende behandling af problemet, bevæger de sig mod nedre lemmer, hvor det til sidst kan føre til følelsesløshed i lemmerne.

beskrivelse-af-dele-af-rygsøjlen

Hvis disken er beskadiget i nakken, kan smerten eller prikken stråle ud til hænderne, skulderen eller fingrene. Ud over smerte kan muskelspasmer eller svaghed i det pågældende område også være en almindelig symptom.

I ekstreme tilfælde kan et problem med tømning også være et symptom. I dette tilfælde er det et alvorligt symptom, hvor du skal søge lægehjælp så hurtigt som muligt!

4. Hvad er de aktuelle behandlingsmuligheder for en diskusprolaps?

I flertallet af patienter vil tilstanden begynde at forbedres naturligt, og det kan tage flere uger til 3-4 måneder for at få det bedre.

Efter den indledende undersøgelse af lægen følger en neurologisk undersøgelse og en undersøgelse af ryggens tilstand ved hjælp af magnetisk resonans, på basis af hvilken den specialiserede læge vil fastlægge den passende behandling. Generelt løses diskusprolaps ikke kirurgisk i første omgang, men med hjælp fra rehabilitering i form af øvelser og tilstrækkelig hvile.

behandling af bøjet diskusprolaps

Imidlertid, inden du besøger en læge (fysioterapeut eller ortopæd), har vi nogle tips til dig om, hvordan du håndterer smerter derhjemme, og derefter når du er i stand til at besøge en læge uden intens smerte.

 • ÆNDRING AF KROPSPRODUKTIONER - prøv regelmæssigt at ændre de positioner, du ligger/sidder i, så du ikke belaster diskene ujævnt

 • GÅ EN TUR - hvis smerten tillader det, så prøv at gå lidt i løbet af dagen og dermed give musklerne blod og afslappe rygsøjlen

 • SMERTEMEDICIN - de er en løsning i kritiske situationer, de bør ikke bruges på lang sigt og er kun til lindring, indtil du får hjælp og starter i behandling

 • HVIL I EN BEHAGELIG POSITION - find en position, hvor du ikke føler smerte, og er afslappet. Dette vil hjælpe med at lindre trykket på de omgivende væv og give dem mulighed for at regenerere

Inden du vender tilbage til et en aktiv livsstil efter brok, skal du være forsigtige med at udføre mere fysisk krævende aktiviteter - pas på langsomme og omhyggelige bevægelser. På den anden side er det meget vigtigt at træne regelmæssigt hver dag og undgå at være for stillesiddende.

Årsagen er, at den absolutte basis for forebyggelse såvel som behandling er motion, nemlig stabiliseringsøvelser, der styrker kroppens centrum (maven) og ryggen. Målet er at gøre musklernes funktionalitet mere effektiv og efterfølgende reducere trykket på de enkelte diske, hvor musklerne fungerer som en form for beskyttelse mod overdreven belastning af diskene.

Rehabilitering af diskusprolaps

At forsøge at undgå kirurgi er det primære mål med rehabilitering. Et ubehageligt problem med en brok er, at hvis disken allerede er beskadiget, kan den ikke fuldt ud regenerere sig selv, og en person skal gøre alt for at øge plejen af ​​sin rygsøjle og beskytte den.

sm-system-fysioterapi

Rehabiliteringsplanen for patienten fastsættes altid af en specialistlæge efter en omfattende konsultation. Læger støtter hovedsageligt rehabilitering for en fremspringende diskus i form af bevislige metoder - såsom SM-systemet (øvelser med en gummirem), MCKenzie-metoden eller Pilates Medical (fokuserer på at styrke kroppens centrum).

Operation af diskusprolaps

Kun en lille del af patienterne skal gennemgå den faktiske operation af den beskadigede disk. Det drejer sig om personer, der ikke har kunnet forbedre deres tilstand ved hjælp af rehabiliterings/ikke-operativ metoder, eller patienter der har problemer med at gå eller kontrollere tømningen af urin og afføring.

Uanset perfekt behandling og rehabilitering er der en 5-10% risiko for, at brokken vil komme tilbage. Uanset behandlings- eller rehabiliteringsmetode.

Hvad er den bedste forebyggelse mod diskusprolaps?

Uanset om du er erfaren med diskusprolaps eller ej, er det i din bedste interesse at ændre din livsstil for at undgå udviklingen eller yderligere progression af denne medicinske tilstand.

Derfor har vi forberedt de 3 BEDSTE TIPS TIL AT UNDGÅ EN DISKUSPROLAPS:

1. FJERN FORKERT BEVÆGELSESMØNSTRE

 • fokuser på korrekt kropsholdning under daglige aktiviteter (gå, sidde, køre...)
 • udsæt dig ikke for vibrationer regelmæssigt
 • vær forsigtig med belastningen, når du løfter overdrevent tunge genstande

 

2. SUND AKTIVITET OG BEVÆGELSE HVER DAG

 • Det er ekstremt vigtigt at vælge de rigtige øvelser at starte med. På denne side finder du 5 nemme øvelser til at lindre rygsmerter og stivhed, der er velegnede til alle og kan udføres i dit hjem.
 • Her skal du være særlig opmærksom på teknikken, under sport og i fitnesscentret (det er altid godt at starte under opsyn af en professionel - en personlig træner)
 • undgå for meget vægt, for ikke at lægge unødvendigt pres på din rygsøjle
 • rygning skal du absolut undgå for ikke at beskadige de vaskulære strukturer i diskområdet
 • sørg for at bevæge dig tilstrækkeligt hver dag for at blodtilføre musklerne og støtte beskyttelsen af diskene


3. STRÆK DIG REGELMÆSSIGT

 • Ved regelmæssig strækning af hele kroppen, mindsker du det tryk, der udøves på de mellemvertebrale diske og hjælper din krop med at forsyne de retter næringsstoffer til diskene.
 • Strækøvelser hjælper effektivt mod smerte i den nedre del af ryggen.
 • Den perfekte hjælper til at strække lænderyggen er vores rygstrækker BackFlex™ og til at strække den cervikale rygsøjle er nakkestrækker NeckFlex™ tilpasset dens form, hvilket gør det muligt at gøre hele processen med regenerering eller forebyggelse mere effektiv.

straekning med backflex pro

Mange mennesker har overvundet diskusprolaps simpelthen ved at ændre deres livsstil gennem regelmæssig motion og gjort udstrækning til en del af deres daglige rutine.

I sidste ende er det i dine hænder, og vi håber at denne artikel har hjulpet dig lidt på vej og husk altid at kontakte din læge, hvis du er i tvivl.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.